Китайци купуват 25% от най-голямата в Русия и света компания за злато

Портфейл

14-04-2017, 09:49

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Руслан Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Злато и пари откраднаха от вила край Балчик

Задигнаха злато, пари и документи от къща

Общата сума на сделката е до 2 милиарда долара

Китайският консорциум Fоsun се е споразумял за придобиването на 20-25% от акциите на най-голямата руска компания за добив на злато ПАО "Полюс" за сума до $2 милиарда. Това става ясно от материалите на руско-китайската междуправителствена комисия по инвестициите, съобщава 1prime.ru.

В документите се посочва, че китайската компания предвижда да купи 20-25% от книжата на ПАО "Полюс". Общата сума на сделката е до 2 милиарда долара, а максималният размер на придобития дял е 25% плюс една акция. Като страни по сделката са посочени Polyus Gold (собственост на ПАО "Полюс") и китайската Fosun.

Записано е, че "Полюс" е спечелил аукциона за най-голямото златно находище в Русия и света - Сухой Лог, което значително увеличава запасите на компанията, правейки я вероятно най-голямата в света.

Доказаните и вероятните запаси на "Полюс" са около 3600 тона, което е съпоставимо с общия обем на златните запаси на Китай.

Според условията на сделката китайската страна получава правото да продава добитото злато пропорционално на нейния дял в компанията. Това би позволило на Китай да увеличи златните си запаси и да се задоволят големите потребности на китайския пазар от ценния метал, се посочва в материалите на инвестиционната комисия.

През ноември м.г. агенция Bloomberg писа, че китайските компании Zhaojin Mining Industry и Zijin Mining Group участват в проговори за купуването на дял в най-големия руски производител на злато ПАО "Полюс" за 2 милиарда долара. Посочваше се възможността Zhaojin съвместно с конгломерата Fosun да купи до 25% от акциите от руския бизнесмен Сулейман Керимов за минимум 2 милиарда долара.