Валидираха марка с антични мозайки от поредицата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

Мисия Пловдив

14-04-2017, 14:37

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Двете пощенски марки са с две винетки в блок-лист и специален пощенски печат

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Деян Дънешки валидираха третата подред пощенска марка, която е посветена на Пловдив в контекста на Европейска столица на културата 2019 г. Темата е много пловдивска и отразява античните мозайки в града.

„Един от обектите, се намира в Голямата раннохристиянска базилика, от която ще експонираме близо 2000 кв.м. мозайки. В момента работим по това тя да бъде причислена към световното културно наследство на UNESCO. Надявам се през 201 9г., когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, да имаме възможност да разкрием базиликата в нейния цялостен вид. Благодаря на Български пощи за инициативата, което дава възможност Пловдив да бъде актуален, а и част от филателията в България“, заяви кметът Иван Тотев.

Двете пощенски марки са с две винетки в блок-лист и специален пощенски печат. Художник е д-р Ненко Атанасов. Тиражът е 9000, а 3000 броя са отпечатани на сувенирна хартия.

През декември 2015г., беше валидирано първото специално пощенско-филателно издание от поредицата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

Идеята е всяка година да бъде пускано специално пощенско-филателно издание, а инициативата да приключи с голяма филателна изложба в Пловдив през 2019 година.”

До момента са пуснати в употреба:

1. „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

2. „Антични тракийски монети“