Гурково ще бъде домакин на празника ”Балканът пее и разказва"

На 10 юни 2017 г.

На 10 юни град Гурково ще очаква своите гости от балканските градове с радост и  ще предостави добра организация за провеждането на празника. На среща с представители  шестте балкански града - Елена, Дряново, Котел, Трявна, Твърдица и Гурково, се обсъдиха въпроси по организирането и провеждането на празника, предложени бяха интересни идеи за разнообразяване на тази традиционна проява. Взето беше решение от всички представители на градовете,  провеждането на  празника да стане на 10 юни.  Домакин на празника през 2017 г. ще бъде гр. Гурково, съгласно ротационен принцип., утвърдил се през годините. Представителите на градовете изтеглиха и жребий за реда, в който участниците ще се явяват на сцената. По традиция домакините са първи, а през тази година останалите състави ще са подредени по следния начин: Дряново, Твърдица, Елена, Котел и Трявна.

Макар да са изминали повече от 40 години от създаването на  празника на балканските градове „Балканът пее и разказва”, той продължава да заема  основно място в културните календари на общините Елена, Дряново, Котел, Трявна, Твърдица и Гурково.

Той се  превърна в общ празник на дружбата и приятелството, като неговата основна цел е издирване, развиване и съхраняване на местните фолклорни обичаи и традиции и поддържане културните взаимоотношения между градовете