Антониу Гутериш: Либия рискува да се върне към мащабен конфликт

Свят

15-04-2017, 10:08

Снимка:

tvevropa.com/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стотици мигранти са купени и продадени на робски пазари в Нигер и Либия

Гутериш изрази притесненията си от новата военна ескалация и политическата патова ситуация в доклад за Съвета за сигурност на ООН

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че Либия рискува да се върне към мащабния конфликт, посочвайки нестабилната обстановка със сигурността в Триполи и боевете, които се водят в богатата на петрол източна част на страната и на други места, предаде Асошиейтед прес.
Гутериш изрази притесненията си от новата военна ескалация и политическата патова ситуация в доклад за Съвета за сигурност на ООН. Генералният секретар заяви, че екстремистката група Ислямска държава вече не контролира територии в Либия, но нейни бойци са били забелязвани и тя е обвинявана за множество нападения в различни област. Международната общност остава нейна мишена.
Либия беше обхваната от хаос след бунта от 2011 г., при който беше свален и убит диктаторът Муамар Кадафи, отбелязва АП. Страната остава разделена между съперничещи си парламенти и правителства в източната и западната част. Те са подкрепяни от различни милиции, племена и политически фракции.