Велика събота - слизането на Исус Христос в ада

Животът

15-04-2017, 10:43

Снимка:

wikipedia

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Древна гробница показа най-старото изображение Исус Христос

Фарисеите измолили от Пилат за военна стража на гроба и го запечатали с респектиращия римски печат, за да не го откраднат учениците на Спасителя

Състоянието, в което се намирал Иисус Христос след Своята смърт до възкресението Си, ни разкрива следната църковна песен:

(Христе), Ти беше в гроба с тялото Си, в ада - с душата Си, в рая - с разбойника, и на престола - с Отца и Духа, изпълвайки всичко като неописуем.

Като пояснение на тази пасхална песен могат да служат думите на св. апостол Петър:

"Христос, за да ни заведе при Бога, веднъж пострада за греховете ни, Праведник за неправедните, бидейки умъртвен по плът, но оживял по дух, с който Той, като слезе, проповядва и на духовете, които бяха в тъмница" (1Петр. 3:18-19).

Тук "тъмница" означава царството на мъртвите - ада. "Ад", образно казано, е място, лишено от светлина. В християнството под "ад" се разбира особеното състояние на грешните души, лишени от общение с Бога, т.е. лишени от светлина и блаженство.

Иисус Христос слязъл в ада, за да проповядва и там победата над смъртта и дявола и да изведе оттам за царството небесно душите, които с вяра очаквали Неговото идванеq пише pravoslavieto, позовавайки се на Православен катехизис.