Папа Франциск: Позволихме на сърцата ни да ръждясат

Папата изрази съжаление за "невинната кръв на жени, деца, имигранти и преследвани хора, която се пролива всеки ден", както и за себичността и алчността

Смъртта на мигранти, войните и скандалите в Католическата църква са сред срамните деяния на човечеството, за които Исус Христос трябва да прости, заяви папа Франциск, цитиран от ДПА, докато ръководеше шествието на Кръстния път.
Кръстният път пресъздава 14-те етапа от пътя, изминат от Христос на Разпети петък, когато е разпънат на кръст, припомня ДПА.
"Христе, наш единствен спасителю, и тази година се обръщаме отново към теб с очи, наведени от срам и сърца, пълни с надежда. Срам за всички картини на опустошение, на разрушение и корабокрушения, които станаха обичайни в нашия живот", заяви папа Франциск на Разпети петък. Очаква се денят, когато Христос е разпънат на кръст, да бъде ден на покаяние и изкупление.
Папата изрази съжаление за "невинната кръв на жени, деца, имигранти и преследвани хора, която се пролива всеки ден", както и за себичността и алчността. Припомняйки за скандалите във Ватикана, той поиска прошка и за всички свещеници, които са се провалили в задълженията си. "Ние скандализирахме и ранихме твоето тяло, Църквата, и забравихме нашата първа любов, нашият първи ентусиазъм и нашата пълна достъпност, позволявайки на сърцата и самоотвержеността ни да ръждясат", заяви Франциск пред вярващите.
По оценки на Ватикана на службата на открито са присъствали около 20 000 души. Процесията започна малко след 9 часа вечерта (19 ч. по Гринуич). По време на церемонията, малка група миряни от Египет, Португалия и Колумбия - страните, които папа Франциск ще посети тази година - се редуваха да носят кръста заедно с римския кардинал Агостино Валини.