На Корфу посрещат Великден пищно и тържествено (видео)

Старото кметство на остров Корфу "Сан Джакомо“ посети премиерът Алексис Ципрас

Старото кметство на остров Корфу „Сан Джакомо“ посети премиерът Алексис Ципрас, придружен от партньорката си Бети и децата им, информира в."Български новини".

От балконите на старото кметство министър-председателят присъства на обичая и хвърли голяма глинена стомна. Алексис Ципрас не забрави германския министър на финансите и докато държеше стомната, преди да я хвърли, погледна надолу и каза, смеейки се „Чакайте да не минава Шойбле отдолу!“

На Корфу Великден е голям празник, по време на който съжителстват хармонично православната християнска вяра и покровителят на острова Свети Спиридон, венецианското влияние и местната култура.

Празникът започва още от Цветница – денят на спасението на острова от чумната епидемия през 1630г. Шествие върви покрай старите венециански стени на града. Хората са предвождани от 18 оркестъра, в чест на Свети Спиридон, който прогонил смъртта от града.

В следващите дни до Великден на Корфу се провеждат различни мероприятия свързани с празника. Най-интересните събития започват от Велика събота – в 11:00 ч. камбаните започват да бият и стотици керамични съдове пълни с вода се хвърлят от прозорците на къщите. Счита се, че техния шум събужда богинята на пролетта Персефона.

Преди полунощ от църквата се изнася запалена свещ наречена „Светлината“, от която всички взимат огън. В полунощ, след произнасянето на божествения поздрав, небето се озарява от фойерверки. Великден започва с шествие на иконата на Възкресението. Гърците празнуват Великден пищно, облечени официално с много настроение.