След Великден ще има цялостна диагностика на водата в Хасково

Региони

15-04-2017, 16:28

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Няма опасност за хората в Хасково след открития уран във водата

Пробите ще се изследват максимално бързо и ще има резултат за часове

Прецизен мониторинг на всички сондажни кладенци за питейна вода в Хасково ще бъде извършен веднага след Великденските празници, информират от БНТ. Цялостната диагностика на водите в областния град ще позволи да се вземе най-доброто решение за бързо справяне с проблема с повишените показатели "уран" и "алфа активност" в някои от сондажните кладенци.

Това бе решено на координационна среща в областната администрация в Хасково с участието на служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и на заместник-министър Галин Каменов, съобщи пресслужбата на администрацията. Двамата бяха в Хасково днес, за да инспектират как се изпълняват указанията на Междуведомствената комисия от МЗ, МОСВ и МРРБ по ситуацията с временните ограничения за ползване на питейната вода в областния център.

На 18 април ще бъде извършен пълният мониторинг на кладенците и на водата при крайни потребители за наличието на уран. Пробите ще се изследват максимално бързо и ще има резултат за часове, се уточнява в съобщението. Това ще даде възможност за адекватна реакция и възможност за насочване към източници на питейна вода от чисти кладенци. Набелязани са били и мерки за дългосрочно справяне с проблема с лошите показатели на питейната вода. Министерството на здравеопазването е "реагирало светкавично", след като е научило за проблема в Хасково преди дни, е посочил д-р Семерджиев.