Северна Корея с неуспешен опит за изстрелване на ракета

Пентагонът е потвърдил информацията

Специалисти са опитали да изстрелят ракета днес край пристанищния град Синпо, на източното крайбрежие, но опитът е претърпял неуспех, съобщават южнокорейската армия и южнокорейското министерство на отбраната, цитирани от световните агенции, предаде БТА.

От Вашингтон съобщават, че ракетата се е взривила практически моментално. Все още не се знае от какъв тип е била тя. Новината идва ден след като КНДР организира голям военен парад в Пхенян по повод 105-та годишнина от раждането на своя основател Ким Ир-сен. На парада бяха показани ракетни комплекси, за които се предполага, че са нови тип балистични ракети.

Неуспешният опит е направен в момент, в който в Сеул се очаква да пристигне на официално посещение американският вицепрезидент Майк Пенс. Целта на визитата му, която е част от четиридневна обиколка в Азия, е да успокои регионалните съюзници на Съединените щати срещу севернокорейската агресия, предаде ДПА. Към Корейския полуостров бе пратена и американска ударна група, включваща флагманът на Седми флот самолетоносачът “Карл Винсън“.

На 5 април Пхенян изстреля от Синпо балистична ракета със среден обсег. Полетът й продължи почти 9 минути, дължината бе 60 километра, а максималната височина – 189 километра. Изстрелването предшестваше срещата на върха на Доналд Тръмп с китайския президент Си Цзинпин във Флорида. Ракетата излезе от контрол и падна в японски води, които са част от изключителната икономическа зона на страната. Към този момент Северна Корея е извършила общо пет ядрени опита, а неотдавна сателитни кадри показаха, че тя може би се подготвя за шести опит.

Външното министерство на Република Корея излезе с изявление, че КНДР е показала различни видове офанзивни ракети на вчерашния парад и опитите за изстрелване на балистична ракета е демонстрация на сила, която застрашава целия свят.