В Стара Загора подготвят форум "Духовно болнично обслужване"

Доклади ще представят учени и духовници

В Стара Загора на 20 април ще има кръгла маса на тема "Духовно болнично обгрижване - проблеми и практики". Организатори на форума са Старозагорската света митрополия, Тракийският университет, Областната администрация и Община Стара Загора, съобщи отец Йордан Карагеоргиев, ръководител на Културно-информационния център на Старозагорската митрополия. 
Доклади ще представят учени и духовници. За "Пастирските грижи, съпътстващи лечението на болния" ще говори свещеник Живко Желев. Отец Иван Генов ще представи "Проблемът наркомания от православна гледна точка". "Духовното обгрижване на хора с психични проблеми" ще разяснява о. Димитър Стойнов. Отец Йордан Карагеоргиев ще разкаже за "Служението на Българската православна църква в Старозагорската държавна болница в периода от 1940 до 1990 година".
С организирането на Кръглата маса за пореден път пред местната общественост ще бъде поставен въпросът за необходимостта от възстановяването на храма в бившата окръжна болница, днешна УМБАЛ "Проф.Стоян Киркович", който е закрит след 9 септември 1944 година. За да стане достъпен храмът за християните, са събрани подписи на много хора от града и региона. След промените във всички водещи университетски болници в България и десетки общински и частни се изградиха или възстановиха места за духовна подкрепа при лечение на болните, посочи отец Йордан Карагеоргиев.