Задържали са предполагаемия организатор на атентата в Санкт Петербург

Аброр Азимов подготвил терориста самоубиец Акбаржон Джалилов

Руската Федерална служба за сигурност съобщи, че е задържала 27-годишния Аброр Азимов – предполагаем организатор на атентата в метрото в Санкт Петербург на 3 април, съобщават от BBC News.

Прес службата на ФСС информира, че Азимов, който е от Централна Азия, е задържан в Одинцовски район на Московска област. Азимов е прехвърлен в сградата на руския Следствен комитет.

На 3 април във вагон на метрото в Санкт Петербург, между две спирки, избухна взрив. Жертви на атентата станаха 14 души, а 50 бяха ранени. По-късно второ взривно устройство беше обезвредено на спирка „Площадь Восстания". На 6 април Следственият комитет съобщи за задържането на 8 заподозрени за атентата: Сейфула Хакимов, Ибрагибжон Ерматов, Дилмурод Муидинов, Бахрам Ергашев, Азамжон Махмудов, Махамадюсуфа Мирзаалимов, Шохиста Каримова и Содик Ортиков.

Шестима са били задържани в Санкт Петербург, а другите двама – в Москва.

На 11 април на заседание на националния антитерористичен комитет на Русия председателят му – директорът на ФСС Александър Бортников, съобщи, че заподозрените са членове на законспирирана терористична клетка.