Три общоградски похода събират великотърновци сред природата

Животът

19-04-2017, 12:59

Снимка:

Община В. Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Три общоградски похода събират великотърновци сред природата през април и май. Инициативите са част от пролетния дял на традиционната кампания „Движи се и победи”, която се провежда за седемнадесета поредна година.

Още тази събота (22 април) жителите и гостите на Велико Търново могат да се включат в първия туристически преход, който е от Владишкия мост в квартал „Асенов” до хижа „Божур”. Походът ще започне в 9,30 ч., пътеките по маршрута са маркирани, осигурени са и водачи на групите от туристи. При нужда от ангажиране на групов транспорт заявки могат да бъдат подавани на телефон 062/635823. 

Вторият етап от общоградската кампания ще бъде на 13 май и включва разходка от Старата столица до Преображенския манастир. Началото е в 9,30 ч., стартовите пунктове са два – пресечката на улиците „Александър Бурмов” и „Константин Зидаров” в кв. „Картала” и базата на ТД „Трапезица –1902”. До Преображенския манастир групите ще достигнат по атрактивна екопътека с осем моста, минаваща покрай два водопада.

Финалът на пролетния дял на „Движи се и победи” е на 27 май и започва с голям поход от Велико Търново до крайградската паркова зона Ксилифор. Групите ще потеглят в 8,00 ч. от няколко пункта - църквата „Свети Четиридесет мъченици” в кв. „Асенов”, автобусното обръщало в кв. „Света гора”, с. Арбанаси – югоизточен край и зоната около телевизионната кула, с. Шереметя. В 10,00 ч. в Ксилифор стартира целодневен спортно-туристически празник с много игри и състезания. Великотърновци ще могат да ловят риба, да карат туристически каяк и байкове, да играят плажен волейбол, бадминтон и шахмат, да стрелят с лък, да се надпреварват в планински велосипеди и др.

Десетки награди очакват включилите се в кампанията. Най-активният спортист ще получи планински велосипед. Подготвени са четири специални награди – за най-малък и най-възрастен участник, за семейство и за пълнолетен непушач. Специален плакет от председателя на Великотърновски общински съвет е отреден за най-масово участие на училище. Награди са осигурени също от Общински комитет „Васил Левски”, Министерството на младежта и спорта и Младежкия дом.

Кампанията „Движи се и победи” е съвместна инициатива на Община Велико Търново, Великотърновски общински съвет, Туристическо дружество „Трапезица-1902”, Районна здравна инспекция и Младежки дом. Партньор е Министерството на младежта и спорта.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен