От ДПН поискаха анулиране на референдума в Турция

Митхат Санджар: Не можете да променяте политическата система на базата на такъв спорен и нечестен референдум

Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) днес внесе във Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция искане за анулиране на резултатите от референдума на 16 април за конституционни промени, предадоха световните агенции.
Пресслужбата на ДПН потвърди пред агенция ТАСС, че искането е внесено във ВИК.
Това бе направено във връзка с многобройни нарушения по време на гласуването, каза представител на партията, цитиран от ТАСС.
Заместник-председателят на ДПН Митхат Санджар посочи, че фактът, че кампанията преди референдума бе проведена при режим на извънредно положение, докато лидерите на прокюрдската формация са в затвора, че е било отказано кандидати на партията да бъдат наблюдатели на вота, както и че са били използвани държавни ресурси за кампанията в полза на гласуването с "да" компрометират вота, информира Ройтерс.
Санджар каза, че някои избиратели не са могли да гласуват насаме и припомни, че Висшата избирателна комисия реши да приеме неподпечатани бюлетини от референдума.
Този референдум завинаги ще остане спорен. Не можете да променяте политическата система на базата на такъв спорен и нечестен референдум, добави той.