Патриарх Неофит присъства на първото заседание на Парламента

Той бе придружен от гл. секретар на Св. Синод преосвещения Мелнишки еп. Герасим

В средата на Светлата седмица Негово Светейшество Българският патриарх Неофит посети сградата на Народното събрание, за да вземе участие в официалното първо заседание на новия 44 парламент на Република България. Той бе придружен от гл. секретар на Св. Синод преосвещения Мелнишки еп. Герасим.

Заедно с предстоятеля на БПЦ в парламента присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Огнян Герджиков и министрите от служебното правителство, представители на другите вероизповедания в страната, евродепутати, представители на институции и на дипломатическия корпус.

Негово Светейшество зае отреденото му почетно място пред трибуната на Народното събрание откъдето проследи хода на тържественото заседание. В израз на уважение при влизането му депутатите спонтанно станаха прави.

Съгласно Конституцията (чл. 76) заседанието бе открито от най-възрастния присъстващ народен представител, който в 44-тото Народно събрание е Тома Томов. Броени дни след Светлото Христово Възкресение той припомни началото на възкресението на Българската държава с „първото законодателно българско народно събрание” на Оборище, където пред „черковната маса със Светото евангелие и Кръста” под председателството на Панайот Волов заседават „просветени и просветлени”, „дали клетва пред Бога и пред народа” народните представители, между които трима свещеници, 13 учители, 11 занаятчии, 19 търговци, 17 земеделци и 1 лекар. Като изрази своята увереност в Христовото Възкресение, г-н Томов подчерта, че днес от невидимия свят тези, както ги нарича Захари Стоянов „ангели” – оборищенските депутати, днес гледат своите наследници и искат те да успеят за благоденствието на българския народ. "Има видим, има невидим свят. Тези български ангели гледат нас. Ревностно искат да успеем, да не се спънем, да не се провалим. Трябва най-сетне да оправим дома ни. Да си върнем децата, които натирихме по света", заяви г-н Томов.

Настоящите народни избранници, 234 присъстващи от 240-те избрани, положиха клетва в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

При началото на деловата част представители на представените в Народното събрание партии и коалиции направиха своите изявления, като преди изказванията си от трибуната те вземаха благословение от Светейшия патриарх.

На официалната снимка на 44-то Народно събрание на стълбището на парадния вход Светейшият патриарх Неофит застана на челно място заедно с първите в Държавата - председателя на НС Димитър Главчев, президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова и др. в реда, който му отрежда държавния протокол.

За първи път Българският патриарх (тогава в лицето на патриарх Максим) влезе в пленарната зала през 2001-ва година. Оттогава насам предстоятелят на БПЦ-Българска патриаршия неизменно присъства в пленарната зала, когато се заклеват представителите на държавната власт – президенти, депутати и министри.