В Китай са сериозно обезпокоени от ядрените тестове на КНДР

Напрежението около Северна Корея и САЩ не спира да нараства

Китай обяви, че е сериозно обезпокоен относно разработването на ядрени оръжия от Северна Корея след интервю за BBC на заместник външния министър на Северна Корея.

Заместник-министърът се зарече, че Пхенян ще продължи да прави изпитания на ракети и ще предприеме превантивен ядрен удар, ако сметне, че САЩ планират нападение.

Говорителят на китайското външно министерство изтъкна, че Китай се противопоставя на думи или действия, които могат допълнително да повишат напрежението. Това става на фона на нарастващото напрежение между Северна Корея и САЩ.

Налице е разгорещена реторика и от двете страни през последните дни. Американският вицепрезидент Майк Пенс, който е на посещение в региона, предупреди Северна Корея да не тества търпението на Вашингтон и обяви, че "епохата на стратегическо търпение" на САЩ към Пхенян е приключила. Кореспондент на BBC в Китай е посочил, че китайското правителство изглежда става все по-разочаровано от Северна Корея, която е негов традиционен съюзник.

"Китай изразява сериозна загриженост от последните развития относно ядрените и ракетните опити от страна на Северна Корея. Китай е непоколебим в ангажимента си за осъществяване на ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, поддържането на мира и стабилността на Корейския полуостров и продължава да разрешава въпросите чрез диалог и преговори", изтъкнал представителят на китайското външно ведомство. Той добавил, че напрежението вече е било високо в региона преди последните коментари, дошли от страна на Пхенян.

Северна Корея показа военна мощ на военен парад през уикенда и направи изпитание на ракета в неделя, която според Пентагона се е взривила почти веднага след изстрелването. Пхенян заяви, че може да прави изпитания на ракети ежеседмично и предупреди за "пълномащабна война", ако САЩ предприемат военни действия.

"Ако САЩ планират военна атака срещу нас, ние ще реагираме с ядрен превантивен удар по наш си начин и стил", предупреди заместник-министърът на външните работи на Северна Корея в понеделник.