Д. Главчев: 2,5 млн. българи поискаха мажоритарен вот

"Ако замразим заплатите на нивото от края на 43-тия парламент, трябва да ги увеличим"

2,5 млн. българи поискаха мажоритарен вот в два тура. Това обяви в ефира на bTV новоизбраният председател на Народното събрание Димитър Главчев от ГЕРБ в отговор на въпрос в каква посока трябва да се променят изборните правила. "ГЕРБ е категорично против ограничаването на изборните права на българи, където и да живеят", каза още Главчев.

Относно предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова заплатите на депутатите да бъдат замразени със задна дата – на нивото на заплатите в края на мандата на 43-тото Народно събрание председателят на парламента каза, че на първи прочит би казал, че това е популистко предложение, но при по-задълбочен анализ се вижда, че заплатите биха се увеличили. Депутатските заплати зависят от средното възнаграждение в обществения сектор през последното тримесечие.

Главчев не е много притеснен от новия си пост, защото беше зам.-председател в предишния парламент и го председателстваше по време на президентската кампания, когато Цецка Цачева беше кандидат на ГЕРБ. Според него и парламентът, и групата на ГЕРБ губят от това, че Цачева не влезе в 44-тото Народно събрание.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"