Обучават безработни за нуждите на работодатели

На всеки се предоставя стипендия за всеки присъствен ден за срока на обучение – 8 лв./ден

Бюрото по труда в Стара Загора информира работодатели за възможности за обучение на безработни лица по избрана професия в избрана  обучаваща организация, платено от Държавния бюджет в рамките на Националния план за действие по заетостта 2017г./ЧЛ. 63 ОТ Закона за насърчаване на заетостта и Правилника за прилагане/

Бюрата по труда могат да организират обучение за професионална квалификация на безработни лица по заявка от работодател с готовност за наемането им на работа по трудов договор за срок не по-малък от 6 месеца след успешното завършване на обучението. Обучението може да бъде проведено от посочена от работодателя  обучаваща институция. След провеждане на процедура договорите с обучаващата институция и работодателя, както и с безработните лица се сключват от Бюрото по труда. Финансиране: За всяко безработно лице, включено в обучение, на обучаващата институция се предоставят средства за І степен на Професионална квалификация (300 ч.) или за квалификация по част от професия - 600 лв.

На всяко безработно лице, включено в обучение, се предоставя стипендия за всеки присъствен ден за срока на обучение – 8 лв./ден, както и средства за транспортни разходи, когато обучението се провежда в населено място, различно от местоживеенето – до 10 лв./ден.Обучаваните лица се застраховат за срока на обучението.