Днес е Светли четвъртък от Светлата седмица

Животът

20-04-2017, 08:44

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започва Светлата седмица

На Светъл четвъртък от Светлата седмица се благославят светите апостоли Йоан и Яков

Отбелязваме Светли четвъртък от Светлата седмица. На този ден се благославят светите апостоли Йоан и Яков.
Според народните вярвания обаче този ден е наречен „Лош“. Това е вторият ден от седемте четвъртъка до Спасовден и му се отдавало особено внимание.
Дедите и бабите ни не трябвало да вършат никаква домакинска и полска работа – да не впрягат добитък, да не перат и простират бели дрехи, защото лошо пророчество чакало реколтата – да удари градушка.
Яков Зеведеев, наричан още и Яков Стари, e един от дванадесетте апостоли на Иисус Христос и признат за християнски светец. Апостол Яков е роден в Палестина и е убит през 44 година в Йерусалим. Яков Зеведеев е брат на Йоан Богослов.
Според Евангелието Яков заедно с баща си и брат си е бил рибар. В Евангелието от Матея и Марко се разказва за живота на двамата братя-апостоли.
Свети Яков заедно с брат си и апостол Петър са най-приближените ученици на Иисус Христос. Заедно с Петър и Йоан той е свидетел на възкресението на дъщерята на Яир. Само тримата са свидетели на Преображенето Господне.
След Възкресението и Възнесението Господне Яков се появява на страниците на Деяния Апостолови. Той заедно с другите апостоли е изпълнен със Светия Дух в деня на Петдесетница, и участва в устройството на първите християнски общини. В Деянията се съобщава за неговата смърт, според които цар Ирод Агрипа „убил Якова, брата на Йоан, с меч“. Следвайки текста по-нататък, това се е случило през 44 г. Апостол Яков е единственият апостол, чиято смърт е описана на страниците на Новия Завет.