Огнян Герджиков е на посещение в област Кърджали

Политика

20-04-2017, 16:41

Снимка:

Пресцентър МС

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Герджиков: Надяваме се, че ще се излъчи правителство до 4 май

Кърджали е единственият областен град без околовръстен път, който да извежда трафика към граничен пункт „Маказа“, натовареното движение създава рискове за пътни инциденти

Този проблем поставиха кметове от региона на среща със служебния министър-председател Огнян Герджиков, който е на посещение в областта.
Градоначалниците отбелязаха, че има частична проектна готовност за изграждането на такова трасе и помолиха премиера Герджиков да предаде проекта на следващия министър-председател, за да може да бъде включен в дневния ред на новия кабинет. ГКПП „Маказа“ е един от най-натоварените пунктове с Гърция, които се използва предимно за преминаване на леки автомобили. Малката му пропускателна възможност и невъзможността да обслужва тежкотоварни автомобили, го прави по-скоро подходящ за неорганизиран туризъм, а не за засилване на икономическото развитие, посочиха кметовете.
Друга част от проблемите, които бяха поставени пред Огнян Герджиков, са свързани с образованието и по-конкретно с актуализирането на образователните програми в професионалните гимназии. Подчертана бе и необходимостта от формулиране на по-ясни правила за превенция по отношение на бедствията и авариите и създаване на по-добра организация за ликвидиране на последствията от тях. Кметът на Кърджали Хасан Азис запозна премиера с последните данни за икономическото развитие на общината и с част от проектите за изграждане на зони за отдих и мемориални места. Министър-председателят пое ангажимент да включи проблемите, представени от общинските кметове, в препоръките, които ще остави на следващото правителство.
Във връзка с установеното съдържание на уран във водата в Хасково премиерът Герджиков приветства инициативата на прокуратурата за мониторинг на питейната вода в цялата страна. Той посочи, че доклад по случая е постъпил в Министерския съвет още през септември миналата година, но мерки не са взети. Герджиков допусна, че и на други места, където е имало уранови рудници, може да има просмукване в подпочвените води. „Важно е, че задвижихме проблема и той ще намери решение“, отбеляза министър-председателят.
По време на срещата кметовете единодушно дадоха висока оценка за работата на служебното правителство при организацията на парламентарните избори. Те благодариха да подчертаното присъствие на държавата чрез нейните институции, което е позволило спокойно и законосъобразно протичане на вота.
Премиерът Огнян Герджиков ще съкрати програмата си в Кърджали, заради ангажимент в Народното събрание утре.