Честит 70-годишен юбилей на великата Мария Гигова!

Тя е първата елитна гимнастичка, спечелила три абсолютни световни титли в историята на художествената гимнастика през 1969, 1971 и 1973

Скъпи приятели,

Българската федерация по художествена гимнастика има удоволствието да Ви информира, че сте любезно поканени на честването на 70-годишния юбилей на великата Мария Гигова, което ще се проведе по време на Световната купа по художествена гимнастика в София. Вие добре познавате сърдечността, приятелството и толерантността на Мария и страстната ѝ отдаденост на каузата, за която работи.

Мария Гигова е първата елитна гимнастичка, спечелила три абсолютни световни титли в историята на художествената гимнастика (1969, 1971 и 1973). Постижението ѝ е вписано в книгата на рекордите Гинес. За феноменалната ѝ спортна кариера тя бе отличена с титлата "Гимнастичка на 20-ти век" на Международната федерация по гимнастика и на Българската федерация по художествена гимнастика. Тя е носител на титлата "Жена на годината 2000" на Кеймбриджкия Биографичен център.

Животът на Мария Гигова като публична личност е толкова богат, че ще ни трябва много време, за да представим настоящите и миналите ѝ дейности и позиции. Нека цитираме една малка част от тях:

Член на Техническия комитет на Международната федерация по гимнастика и бивш негов Вицепрезидент, настоящ член на Управителния съвет на БФХГ и неин бивш Председател
Мария Гигова е била член на Изпълнителния комитет на ЕСГ и Балканския съюз по гимнастика, член на Българския Олимпийски Комитет и негов Спортен директор, депутат в 39-тото Народно събрание на Република България (Заместник - председател на Комисията за Младежта и спорта, член на Комисията за Медии и култура, член на комисията по европейска интеграция, член на Комисията по външните работи)
Мария е почетен член на МФГ, почетен член на Балканския съюз по гимнастика, почетен съдия на МФГ (съдия международна категория от 1975 г. до днес). Тя е носител на медала за заслуги на ЕСГ
Мария Гигова е публикувала над 20 научни статии. Била е хоноруван преподавател в Националната Спортна Академия (1985-1989 г), автор е на илюстрираната книга "Лаври от красота" (1988г , Япония) и главен редактор на списание "Красота" (2002 - 2004)

Това, което може би не знаете е, че Мария е изкуствовед, голям любител на живописта и графиката, страхотна баба на един прекрасен внук и обичан член на своето семейство. Във връзка със 70-годишния юбилей на Мария Гигова, президентът на Република България Румен Радев ще я награди с Орден "Стара планина" - първа степен, за изключително големите заслуги за развитието на спорта.

ЧЕСТИТ 70-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ, МАРИЯ! ЖЕЛАЕМ ТИ МНОГО ЗДРАВЕ, ЩАСТИЕ И БЛАГОПОЛУЧИЕ ВЪВ ВСИЧКО!