Герджиков: Не съм уволнил, освободих 22 областни и 27 зам.-областни управители

Герджиков изчете списък с извършените кадрови промени в агенции и министерства и мотивите за тях

Парламентът изслушва служебния премиер Огнян Герджиков относно извършени кадрови промени в рамките на управлението на служебното правителство. Това беше включено като втора точка в дневния ред по предложение на председателя на Народното събрание Димитър Главчев. "За" гласуваха 199 депутати, един беше "против" и седем се въздържаха.
Не съм извършил нито едно уволнение, нито една смяна, 22 областни управителя бяха освободени, както и 27 от зам.-областни управители, каза по време на изслушването си в парламента Огнян Герджиков.

Това не е нещо ново. Служебният кабинет на Софиянски освободи всички, а този на Близнашки - 17. Това е нещо нормално в нашата практика, добави служебният премиер.

Огнян Герджиков обясни, че само преди 24 часа е научил за изслушването. И само от уважение към институциите екипът ми и аз успяхме да се подготвим, каза той.

Герджиков изчете списък с извършените кадрови промени в агенции и министерства и мотивите за тях.

Огнян Герджиков отрече да е приемал и ли говорил преди изборите, с който и да е политически лидер: Имал съм разговори с г-н Борисов, не са много, но са полезни и необходими. Поканих г-н Борисов заедно с експерти в НС за обсъждане на темите за Газпром. Това са нормални неща, това го правих след изборите, но преди изборите не съм говорил и приемал нито един лидер на политическа партия.

На въпрос колко пъти е говорил с Корнелия Нинова той каза, че нито веднъж не е общувал с нея по телефона.

Отрече също да е имало какъвто и да е "чадър" върху правителството, включително и в сферата на здравеопазването.