Старинен Пловдив – първият български кандидат за Знака за европейско наследство

Мисия Пловдив

22-04-2017, 08:00

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

25 обекта от 19 държави кандидатстват за Знака за европейско наследство през 2017 г.

25 обекта от 19 държави кандидатстват за Знака за европейско наследство през 2017 г. Сред тях е и Стария град на Пловдив. Проектът е подготвен от Община Пловдив, а номинацията беше направена от Министерството на културата. Това е първият български обект, който участва в инициативата на Европейския съюз, след като тя беше утвърдена от Европейския парламент и Съвета през 2011 г.

В момента тече процедурата по оценка на кандидатурите, като се очаква резултатите да бъдат обявени от Европейската комисия в началото на следващата година.

Европейският комисар за образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич приветства номинациите с думите: „Тържествата по случай 60-та годишнина на Римските договори ни припомниха, че Европейският съюз е изграден върху ценности като мир, свобода, толерантност, солидарност. Тези ценности не бива да бъдат приемани за даденост, ние трябва да работим за тях всеки ден. Всички обекти, отличени със Знака за европейско наследство, популяризират тъкмо тези ценности и ни напомнят за всички онези хора, които са се борили, за да ги постигнат и да ги запазят. Затова очаквам включването на нови обекти към този списък, което ще се случи в рамките на Европейската година на културното наследство през 2018 г.“.

Знакът за европейско наследство е инициатива на Европейския съюз, която цели да повиши осведомеността за места и обекти, изиграли значителна роля в историята и културата на Европа и в изграждането на Съюза.

Подборът на обектите се извършва на два етапа. Предварителният подбор се осъществява на национално равнище, като за България процедурата се координира от Министерството на културата. За окончателния подбор отговаря европейска група от независими експерти под ръководството на Европейската комисия. Определящи за селекцията са европейското значение на обектите, както и доколко предвидените в проектите дейности подчертават европейското измерение.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен