Кръгла маса, посветена на Деня на Земята, организираха биолозите от ПУ

Животът

22-04-2017, 07:41

Снимка:

ПУ „Паисий Хилендарски“

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдив е градът с най-мръсен въздух в България

Кръгла маса, посветена на Деня на Земята, 22 април, организира днес за ученици от X, XI и XII клас Биологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Темата на форума бе „Предизвикателства в биологията” и негови инициатори бяха деканското ръководство и млади и ентусиазирани докторанти от факултета.

От 14:00 до 16:00 ч. днес в Дома на учените в Пловдив докторантите Анелия Павлова, Данаил Минчев и Радослава Стоянова представиха три актуални теми от биологичната наука.  

Презентацията на докторанта по зоология Анелия Павлова бе озаглавена „Прилепите – летящите бозайници или копия на Батман!?”. Докторантът по молекулярна биология Данаил Минчев представи темата „Гени, гении и крокодилът Гена. Нови факти в областта на молекулярната генетика”.

Радослава Стоянова, докторант към катедра „Биология на развитието”, бе подготвила презентация на тема „Биология на развитието в медицинската практика. Асистирани репродуктивни технологии”. 

Като партньор в събитието с фотоизложба се включи Центърът за руски език и култура в ПУ „Паисий Хилендарски“. Снимките на екологична тематика са на известната руска фотографка Наталия Беленцова.

Идеята на организаторите е събития като кръглата маса да се превърнат в традиция, която да събира ученици, желаещи да се докоснат до света на науката.

Искаме младите хора да открият алтернатива на технократското мислене и да осъзнаят ползата от екологичното и биологичното мислене. Животът е най-голямата ценност във Вселената. Имало го е преди нас, ще го има и след края на човечеството. Дано последното не се случи. В нашия материален свят, за да оцелеем като биологичен вид, ние имаме нужда от алтернатива, от връщане към природата, каза днес пред участниците в кръглата маса деканът на Биологическия факултет доц. д-р Соня Костадинова.

В ерата на информационните технологии трябва да осъзнаем, че мъдростта не е голямо количество данни, както информацията не е знание. Трябва да умеем да я използваме, коментира и зам.-деканът проф. д-р Илия Илиев. Той подчерта, че именно пред младите хора трябва да се говори за реалните екологични проблеми, защото в техни ръце е бъдещето на Земята.

Пловдив е градът с най-мръсен въздух в България. Тук има и най-голям брой астматици. Замърсяването на въздуха е един реален екологичен проблем, за чието разрешаване трябва да се търсят решения, каза още проф. Илиев.

Деканът и зам.-деканът на Биологическия факултет представиха пред учениците от от X, XI и XII клас и учебните планове и възможностите за професионална реализация след завършване на бакалавърските програми „Биоинформатика“, „Биология“, „Екология и опазване на околната среда“, „Екология на биотехнологичните проидводства“, „Медицинска биология“, „Молекулярна биология“, „Биология и химия“, „Биология и английски език“ и „Фармацевтични биотехнологии“.