Национален протест на риболовците ще се проведе в Стара Загора

Днес от 11.00 часа на главния път Стара Загора-Хасково

За промени в законодателството свързани с отглеждането на риба и наказанията на бракониерите настояха в Стара Загора участниците в Кръгла маса по проблемите в сектор „Аквакултури“, организирана от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Атанас Аргиров, зам.-председател на Централната Рибно-Опазваща Организация (ЦРОО) заяви, че в събота  от 11,00 часа на главен път Стара Загора-Хасково, на отбивката за Птицекомбината ще бъде ограничено от 11.30 до 12 часа заради готвен от тях протест.

„Обединени от обща кауза, заедно с Фронта за борба с бракониерството на яз. Пясъчник, СНЦ Балканка и Риболовен клуб Приятели искаме криминализиране на риболова с хрилни мрежи във вътрешните водоеми и промяна в структурата на ИАРА,която в този си вид не е ефективна. Нека всички,които искат язовири без бракониерски набези и искат проблема да се реши кардинално да дойдат на протеста и покажат,че проблема не търпи отлагане.Язовирите са обезрибени и нямаме време за губене." От ЦРОО настояват да бъде криминализирано бракониерството с хрибни мрежи и да бъде променена структурата на ИАРА. На протеста се очакват над 1500 души от цялата страна.

Според Галин Николов, изпълнителен директор на ИАРА, най-големият проблем е свързан с водите и трябва да се създадат трайни правила на законова база.

Рибовъди обясниха, че сегашното законодателство пречи на развитието на бизнеса им с изискванията за отглеждане на риба в питейни води. Те са категорични, че рибата не замърсява язовирите. По думите им трябва  сигурност отстрана на държавата и институциите, за да се развива отрасъла. Оплакаха се и от трудната комуникация с екологичното министерство и липсата на диалог за развитие на бранша.