Башар Асад: Медиите преувеличават с броя на загиналите в Сирия

Според него били по-скоро десетки хиляди, а не стотици хиляди

Сирийският президент Башар Асад заяви, че загиналите при шестгодишния конфликт в Сирия са десетки хиляди, а не стотици хиляди, както се съобщава в западните медии. Това той направи в интервю за руската агенция „Новости”, цитирано от RT.

„Съобщаваните цифри имат за цел да надуят общия брой, да покажат колко е ужасна ситуацията и да го използват като хуманитарен претекст, за да нападнат Сирия”, смята Асад.

Той категорично отхвърли твърдението за използването на газ зарин при предполагаемата химическа атака в Хан Шейхун, но добави, че е бунтовниците са се сдобили с химически оръжия от Турция.

Междувременно в Сирия беше възобновена евакуацията на цивилни граждани от 4 селища. Преди седмица автобусите бяха спрени след кървав атентат срещу един от конвоите, при който загинаха 126 души, много от които деца. Много цивилни останаха блокирани две денонощия.

Сирийският президент Башар Асад обвини близката до „Ал Кайда” групировка – фронта „Ан Нусра” за атаката, въпреки че никой не е поел отговорност за нападението до този момент.