„Шпигел”: Германското външно разузнаване е шпионирало Интерпол и Европол

Шпионажът е продължил години наред

Германската служба за външно разузнаване (БНД) е шпионирала години наред Интерпол и офицери за свръзка на международната полиция в няколко страни по света, съобщи Шпигел.

Германското издание се е сдобило с документи, според които БНД е добавила имейл адреси, телефонни номера и номера на факсове на полицейски следователи в списъка си за наблюдение.

Освен че е шпионирала централата на Интерпол в Лион, БНД е следяла и клонове на полицейската мрежа в Австрия, Дания, Гърция, САЩ и други страни след 2000 г. Освен това германската шпионска агенция е следяла и базираната в Хага европейска полицейска организация Европол.

"Шпигел" съобщи през февруари, че БНД е шпионирала няколко медии, сред които "Ню Йорк таймс" и "Ройтерс".

Дейностите на службата бяха обект на интензивни проверки по време на парламентарното разследване на германския парламент за твърденията, че американската Агенция за национална сигурност е подслушвала телефона на канцлера Ангела Меркел.

Константин фон Ноц, член на партия "Съюз 90/Зелени" и участник в парламентарната комисия, описа най-новите журналистически разкрития за шпионската дейност на БНД като "скандални и необясними".

"Те представляват опасност за нашето върховенство на закона", каза той в комюнике.

Засега няма коментар по темата от страна на БНД, Интерпол или Европол.