Членовете на МВФ се тревожат за изборите във Франция

Портфейл

23-04-2017, 10:08

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Франция избира президент

Атентатът във Франция ще помогне на Льо Пен, смята Тръмп

Инвеститорите се страхуват, че евентуален балотаж между Льо Пен и Меланшон би разстроил финансовите пазари

Членовете на Международният валутен фонд (МВФ) изоставиха обещанието да се борят срещу протекционизма в момент, когато има разделение за търговската политика, и насочиха вниманието си към друга задаваща се заплаха за световната икономическа интеграция - първия тур на президентските избори във Франция, предаде Ройтерс.

По време на пролетните срещи на МВФ и Световната банка тревогата, че крайнодясната лидерка Марин льо Пен и крайнолевият кандидат Жан-Люк Меланшон, които са критици на Европейския съюз, могат да се наредят на челните места на днешното гласуване, се прибави към безпокойството от търговската политика на САЩ.

"В залата ясно беше признато, че вероятно се придвижваме от големи финансови и икономически рискове към повече геополитически рискове", каза на пресконференция управляващият директор на МВФ Кристин Лагард, която е бивш финансов министър на Франция и предупреждава, че евентуално президентство на Льо Пен може да доведе до политически и икономически катаклизми.

Френските избори може да бъдат трети удар за защитниците на свободната търговия за по-малко от една година след референдума за членството на Великобритания в ЕС и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Инвеститорите се страхуват, че евентуален балотаж между Льо Пен и Меланшон би разстроил финансовите пазари.