Великден празнуват арменците в Силистра

Утре вечер ще бъдат поднесени цветя и венци пред мемориала в памет на жертвите на турския геноцид над арменците

Църковна служба за Великден имаше днес в арменската църква в Силистра. 
Тъй като 397-годишната църква "Света Богородица" няма свещеник, празнична литургия бе отслужена от свещеник от Русе. Храмът е считан за най-стария арменски действащ храм в България. Бяха раздадени козунак и боядисани яйца. 
Утре вечер ще бъдат поднесени цветя и венци пред мемориала в памет на жертвите на турския геноцид над арменците, издигнат през 2005 година в двора на арменската църква и напомнящ за трагедията. 
Част от предците на живеещите в Силистра арменци са се заселили тук по икономически причини. Но в Силистра през последните години на миналия век е имало и живи свидетели на тежките времена. 
Арменците са сред най-старите жители на Силистра. Според исторически свидетелства арменец е управлявал Силистра през единайсети век - през 1016 г. стратег на Доростол (Силистра) е бил Джоджик, който е с арменско-грузински произход. Това сведение е публикувал силистренският историк Иван Занов в книгата си "Арменците в Силистра - минало и съвременност", която е първото цялостно изследване за арменците в крайдунавския град.