Гърция може да легализира употребата и производството на медицински канабис

Свят

23-04-2017, 17:18

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Световната банка охлади очакванията за предоставянето на заем на Гърция

Експерти смятам, че употребата на канабис може да помогне с някои симптоми

Гръцкото министерство на здравеопазването планира да предложи изменения в закона, които да позволят употребата и производството на медицински канабис, съобщават от Katherimi.

Здравният министър Андреас Ксантос съобщи, че се подготвя решение, с което лекарите ще имат право да предписват медикаменти, съдържащи канабис, само с лечебна цел.

Правителството ще предложи и законопроект, който ще позволи този вид медикаменти да се произвеждат и пакетират в Гърция. Решенията на министерството се базират на научни изследвания за ефикасността на медицинския канабис при лечението на някои болести.

Експертите смятат, че употребата на канабис помага за облекчаване на симптомите при хронични болки, глаукома и множествена склероза. Специалистите обаче предупреждават, че редовната му употребата може да доведе до пристрастяване и психически разстройства.

Употребата на канабис за медицински цели е легална в няколко европейски страни, включително в Хърватия, Австрия, Чехия, Финландия, Германия, Италия, Португалия и Испания.