Д. Митов: Румен Радев влезе в роля, която не е присъща на един президент

"Не са водени разговори с мен да бъда министър"

Бившият външен министър Даниел Митов заяви, че с него не са водени разговори да бъде министър отново. „Бях министър в много тежки времена”, призна той в ефира на bTV. "Анексията на Крим, дестабилизацията на Източна Украйна, сирийската криза, бежанската вълна и брекзит се случиха по време на мандата, в който бях министър", изреди Митов.

„Не мисля, че с премиера Бойко Борисов сме се разминавали драматично, той понякога артикулира нещата по-различно, но външният министър е длъжен да стои на ясни и твърди позиции”, отбеляза Митов.

Той изрази готовност да помага на всеки бъдещ външен министър, като отбеляза, че е в добри отношения със спряганите за поста Ради Найденов, който е настоящ служебен външен министър, и Димитър Абаджиев.

"Държавният глава Румен Радев до голяма степен влезе в роля, която не е присъща на един президент по Конституция", каза още Даниел Митов. „Не биваше толкова остро да се опитва да влияе на кабинета. Има новоизбран парламент, ще си избере правителство, което легитимно избраното, което трябва да върви в посока на определени решения”, категоричен беше Митов.

Според него българското служебно правителство много се е забавило с отговора във връзка с европейската процедура по отношение на „Газпром” и може да изпуснем сроковете. По думите му така страната ни няма да може да си защити интереса и да предоговори цените на газа. „Разбирам също, че вече много бързо са взели решение, ако ми е вярна информацията, за това какъв тип изтребител да бъде купен. Това не е работа на служебен кабинет или на президента. Това е работа на бъдещото правителство”, подчерта Митов.

Според него формулата „служебен кабинет” е изчерпана и спокойно може правителство, което е легитимно избрано, да организира избори.

По думите на бившия министър в отношенията на България и Турция е имало момент на ескалация, който беше излишен. „Референдумът в Турция беше до голяма степен катализатор на говорене, което в Европа не желаем да виждаме. Това говорене беше мобилизационно около референдума, за да се вдигне избирателната активност”, смята той.

"Референдумът в Турция демонтира държавата на Ататюрк, онази република, която имахме до момента и нейните принципи", подчерта още Даниел Митов.

Той прогнозира, че отношенията между ЕС и Турция ще се фокусират върху миграционните потоци, борбата с тероризма и икономическото развитие. "Дали кандидатстването за членство на Турция в ЕС ще остане на масата или не, е решение, което предстои да видим", смята бившият министър.

Според него има рискове за България, които все още не са се превърнали в опасности, но българската държава е длъжна да предприеме всички мерки, за да минимизира тези рискове както на национално, така и на европейско ниво.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен