Изслушване и дебат в парламента за общо становище за „Газпром“

Държавните дружества са готови със своето становище по делото с „Газпром“

„На проведената среща министерството на енергетиката запозна Бойко Борисов, Трайчо Трайков и Теменужка Петкова относно становището на държавните дружества в енергетиката. В детайли запознахме участниците. Държавните дружества са готови със своето становище. Срокът 4 май не краен т.е. може да се надгражда. Има доста неясноти по отношение на така предложените ангажименти. Самите дружества са подготвили въпроси до ЕК, които ще бъдат изпратени днес. Ако не получим в срок необходимата информация, ще поискаме удължаване на срока, тъй като информацията не е достатъчна. Предложените ангажименти от страна на „Газпром“ са факт“, каза в свое изявление в Министерския съвет служебният министър на енергетиката Николай Павлов, предаде Агенция „Фокус“.

Той посочи, че приемат предложенията за позитивни, но искат да бъдат разширени, за да се защити интересът на държавата.

„Ще инициирам изслушване и дебат в парламента, защото е нужно да има общо становище. До края на седмицата ще бъда изслушан в парламента и ще бъдат подложени на дебат становищата ни. Българската страна няма забрана за износ на природен газ“, подчерта той.

Теменужка Петкова от ГЕРБ заяви, че срещата е била много ползотворна, тъй като са обсъдили всички тези важни теми, свързани с решението, което ЕК трябва да вземе по отношение на антимонополното дело с „Газпром“. „Колегите ни увериха, че до 4 май тези становища ще бъдат депозирани в ЕК по голяма част от тях имаме пълен консенсус. Много е важно, че всички разбираме колко е важно да се обединим около единната позиция“, каза още тя.