Добрич се включва в световното движение „Безсмъртният полк”

Мисия Добрич

24-04-2017, 13:12

Снимка:

Безсмъртният полк

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

И Русе се включи в инициативата "Безсмъртният полк"

37 български града отбелязват 9 май с портрети на българи и руснаци – герои от антифашистката епопея

  1. На 9-ти май за втори път в България ще се проведе световната инициатива "Безсмъртният полк". Тази година ще се включат 37 български града, като жителите им ще шестват с портрети на свои родственици, участвали в антифашистката борба. Така България става част от световното движение, в което участват 40 държави. Миналата година, когато за първи път българи се включиха в инициативата, градовете бяха 16. Тази година с шествие се включва и град Добрич от 11.00 часа по централната улица.

    Очакват се участниците да бъдат над 40 000 души - двойно повече от миналата година, когато се включиха 20 000 души в цялата страна. Очаква се и присъствието на президента Радев, към когото е отправена официална покана. Инициативата се случва благодарение на 61 координатори от цялата страна, представители на различни движения и организации.

    В България движението е инициирано от обществената фондация "Безсмъртният полк" през 2016-та година. То е свързано с функционирането на специален български уеб сайт "Безсмъртният полк" (https://bezsmartniatpolk.com/) и шествията на девети май на наследници на български участници в антифашистката съпротива. Само за една година уеб сайтът "Безсмъртният полк" е събрал над 150 лични истории на мъже и жени, които са участвали в борбата срещу фашизма от 1923-та до 1945-та година. Историите, биографичните данни и снимките са предоставени от техните наследници. Председателят на фондация "Безсмъртният полк" Павел Иванов допълнително е събрал архив от над 4 000 истории, които предстои също да бъдат публикувани в сайта.

     "Безсмъртният полк" ще отбележи Деня на победата над фашизма в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Сандански, Лом, Карнобат, Монтана, Самоков, Плевен, Шумен, Кърджали, Търговище, Видин, Ботевград, Разград, Димитровград, Ямбол, Сливен, Перник, Несебър, Благоевград, Хасково, Петрич, Враца, Свиленград, Силистра, Павликени, Поморие, Велико Търново, Дупница, Добрич, Габрово, Бяла, Тетевен.