Радев призова партиите към отговорно и конструктивно отношение в НС

В президентската институция управленски коалиции няма да бъдат договаряни

Парламентарно представените политически сили трябва да изоставят предизборната реторика и да се съсредоточат върху разрешаването на важните за българското общество проблеми, свързани с постигането на икономически ръст и повишаване на доходите, преодоляване на демографската криза, гарантирането на повече сигурност за гражданите, както и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. За това призова президентът Румен Радев, който последователно проведе, в изпълнение на конституционната процедура за връчване на мандат за съставяне на правителство, консултации с представителите на парламентарните групи на ПП ВОЛЯ, на Движение за права и свободи и на Обединени патриоти, съобщават от пресцентъра на президентството.

„Това е задача на партиите. Българското общество е изправено пред много проблеми и очаква сформирането на стабилно парламентарно мнозинство и правителство“, каза Румен Радев.

Държавният глава беше категоричен, че провеждането на нови парламентарни избори в този момент ще има негативен ефект за страната и народа и призова политическите сили да се стремят към консенсус и обединяващи решения за създаване на работеща управленска коалиция.