Празник на специалността "Транспортна техника и технологии" в ТУ -Пловдив

Животът

25-04-2017, 09:53

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

По традиция това е една от силните ни класически инженерни специалности, в която кандидатстват и завършват най-вече момчета

Бъдещето на автомобилите и двигателите на бъдещето – това са теми, които вълнуват студентите от специалността „Транспортна техника и технологии“. Затова решихме на празника на специалността да поканим водещи транспортни фирми, които да коментират пред бъдещите инженери съвременните технически решения в транспортната техника – каза проф. д-р инж. Въльо Николов, директор на Техническия университет, филиал Пловдив.
За празника на специалността покани имат още ученици и учители от професионалните гимназии по механотехника и по автотранспорт в Пловдив. Сред участниците в деня на специалността „Транспортна техника и технологии“ са представители на най-голямата автотранспортна фирма у нас. Тя вече не е само най-големият работодател в Пловдивска област с 1657 служители, както и сред първите в Европа, но и с амбициите да намали разходите за превоз на стоки в Европейския съюз, като съчетае плюсовете на автомобилния и железопътния транспорт. Компанията има собствени иновативни решения за съчетаване на превозите с тирове и железопътни вагони.
Най-голямата българска  каростроителна компания представя пред бъдещите транспортни инженери своите екологични решения в каростроенето, както и възможностите за кариерно развитие. Фирмите, които участват в академичния празник на специалността „Транспортна техника и технологии“ отправят покани за платени стажове на студенти и работа на завършващите транспортни инженери.
„По традиция това е една от силните ни класически инженерни специалности, в която кандидатстват и завършват най-вече момчета. Всяка година приемаме около 35 студенти, които получават инженерна подготовка в областта на сухопътния транспорт, включително и железопътния, но с развитието на индустрията край Пловдив нашите възпитаници все по-често се насочват и към компании от автомобилната индустрия, произвеждащи детайли, възли и агрегати за транспортни средства“- каза проф. Въльо Николов.
„Следването по специалността „Транспортна техника и технологии“ не е лесно, но реализацията с много добро заплащане след дипломиране е практически гарантирана“ - заключи проф. Николов.