Повечето шотландци не искат нов референдум

Само 26 процента смятат, че трябва да има референдум за независимост

Повечето шотландски избиратели не искат провеждането на нов референдум за независимост от Обединеното кралство, а подкрепата за отцепването изглежда отслабва, съобщават от The Scotsman.

Шотландците гласуваха в огромното си мнозинство за оставането на Великобритания в Европейския съюз на референдума през юни миналата година, но останалите части от страната и най-вече Англия решиха да напуснат Общността.

Местното правителство на Шотландия, управлявано от Шотландската национална партия, изтъкна, че така протеклото гласуване на референдума означава, че на страната трябва да бъде даден нов шанс да реши дали иска да се отдели от Обединеното кралство. Централното правителство в Лондон се противопоставя на това.

Въпросът с Брекзит не изглежда да дава крила на движението за независимост на Шотландия, показва проучването сред 1060 души, проведено след като първият министър на Шотландия Никола Стърджън призова за провеждането на референдум през есента на 2018 или пролетта на 2019 г.

От анкетираните само 26 процента смятат, че трябва да има референдум за независимост на някоя от тези дати, докато 18 на сто са посочили, че допитването трябва да се състои по-късно. Ала 46 процента смятат, че изобщо не трябва да има референдум.

Въпросът е централен в политическия живот в Шотландия преди предсрочните парламентарни избори във Великобритания на 8 юни.

На референдума за независимост на Шотландия, който се проведе през 2014 г., 55 процента от шотландците отхвърлиха отделянето от Великобритания.