Шиндзо Абе смята да обсъди с Владимир Путин ситуацията около Северна Корея

Според японски медии Шиндзо Абе ще посети Русия на 27 и 28 април

Японският премиер Шиндзо Абе разчита в края на април да обсъди с руския президент Владимир Путин ситуацията около Северна Корея. Това съобщи днес на пресконференция генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга, предаде ТАСС.
"През третата десетдневка на месеца премиерът (Абе) и Путин ще разговарят на най-високо равнище", каза той, запитан как ще сътрудничи Япония по севернокорейския проблем с важни страни като Русия и Китай. На тази среща Япония ще настоява Русия да играе конструктивна роля като постоянна членка на Съвета за сигурност на ООН, добави Суга.

Самият Абе също заяви на 17 април в японския парламент, че смята да обсъди с Путин въпроса за КНДР и ще иска от Русия "да играе конструктивна роля", напомня агенцията.
Междувременно японският външен министър Фумио Кишида съобщи, че планира да участва в заседанието на Съвета за сигурност в петък. "Наред с Южна Корея и САЩ, в сътрудничество с Китай и Русия, които имат голямо влияние върху Северна Корея, смятаме да приканим Северна Корея да се въздържи от провокационни действия и да спазва резолюциите на Съвета", каза той, цитиран от телевизия Ен Ейч Кей.

Според японски медии Шиндзо Абе ще посети Русия на 27 и 28 април. Очаква се по време на визитата да бъдат обсъдени по-специално двустранните отношения, изгледите за обща стопанска дейност на Южните Курилски острови и ситуацията в Сирия.