ЕС: "Горещите точки" за регистрацията на мигранти в Италия и Гърция са пренаселени

Държавите от ЕС носят основната отговорност за граничния контрол и разглеждането на молбите за убежище

Въведените от ЕС "горещи точки" за регистрацията на незаконно пристигналите в Италия и Гърция мигранти са пренаселени. Това се посочва в доклад на Европейската сметна палата, представен днес.
Разкриването на "горещи точки" е помогнало значително, но са необходими още усилия, защото хиляди мигранти остават блокирани на гръцките острови, се отбелязва в документа. Държавите от ЕС носят основната отговорност за граничния контрол и разглеждането на молбите за убежище, се допълва в доклада.
Отчита се, че обособяването на "горещите точки" се е забавило, като все още Италия и Гърция нямат условията да подслонят всички пристигащи мигранти. От "горещите точки" мигрантите следва да бъдат насочвани към подаване на молба за убежище, разселване в друга държава от ЕС или връщане там, откъдето са дошли. Тези процедури често са бавни, отбелязва палатата.
От март миналата година новопристигащите в Гърция вече не могат да се прехвърлят в континенталната част на страната, а трябва да подават молбите си за убежище на място. Все още броят на пристигащите мигранти в "горещите точки" надвишава бройката на връщаните и това води до пренаселване на лагерите. Мигрантите в Италия получават повече информация за квотното разселване, но липсват ангажименти от страна на държавите в ЕС да ги приемат, се уточнява в доклада.