Ден без асансьори в пловдивската полиция

Животът

26-04-2017, 07:55

Снимка:

BG Бъди Активен

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

През тази година по стълбите ще се изкачат около 400 служители от пловдивската полиция.

Отбелязваме Европейският ден без асансьори, като за трета поредна година у нас той ще бъде организиран от Сдружение „BG Бъди Активен“. Сред ентусиастите, които промотират идеята да се придвижваш пеш между етажите, вдъхновяват и други с примера си, като освен граждани ще се включат още институции и организации, които подкрепят активния начин на живот.
През тази година по стълбите ще се изкачат около 400 служители от пловдивската полиция.
„Ще спрем асансьорите в сградите на пловдивската полиция. По този начин, макар и за ден, ще повишим физическата активност на полицаите. Само в сградата на ул. Волга № 70 се помещават Второ Районно, БОП, Паспортна служба, Миграция, БНТЛ, Психо лаборатория, СОД и още няколко служби с общо 300-400 служители. Освен това, на ден сградата посещават още около 300 граждани”, смята Стойчо Яковски, служител в „Пътна полиция“.
В сайта на No Elevators Day са се регистрирали десетки събития, на територията на цяла България. Във Велико Търново гражданите ще имат възможност да се качат пеша в най-високия блок в града, висок 15 етажа или иначе казано 75 метра. Много малки населени места също са заявили интерес към събитието и ще подкрепят инициативата. Там въпреки липсата на високи сгради с асансьори, организаторите символично ще насочват хората към изкачването по стълби, като промотират физическата активност и информират хората за ползите от нея.
Ден без асансьори (No Elevators Day) е част от дългосрочната кампания NowWeMOVE - най-голямата европейска инициатива, насочена към промотиране на активния начин на живот. През последните години кампанията успешно въвлича частния и публичния сектор в европейски и национален мащаб.
Тази година членовете на Европейския парламент и служителите в сградата на институцията в Брюксел ще окажат подкрепа на каузата и ще допринесат за популяризирането й сред жителите на ЕС. Ден без асансьори ще бъде осъществен и от редица фирми и институции в България – в офиси, търговски центрове, блокове, паркинги, университети и други обществени или частни сгради. Във всяка държава концепцията може да варира според спецификите, но основната идея остава същата – повече граждани да проявят желание да вземат своята дневна доза спорт.
Движението по стълби, без да се използват ескалатори и асансьори, предоставя на всеки шанс да започне със свеж старт, да продължи с енергично изпълнение на своите рутинни задачи и да завърши деня си с доза здравословно усилие.