8 часа продължава проверката на прокуратурата в НЕК

Проверката е по сигнал за плащания по консултантски договори на външни лица при наличието на вътрешни експерти в компанията

Продължава прокурорското разследване в Националната електрическа компания, съобщава БНТ. Около 10.30 тази сутрин петима прокурори влязоха в институцията заради образувано досъдебно производство за умишлена безстопанственост. Проверката е по сигнал за плащания по консултантски договори на външни лица при наличието на вътрешни експерти в компанията. Служителите на НЕК започнаха още след 17 часа да си тръгва, но прокурорите все още са вътре. През последните няколко години НЕК води доста дела, от които имаше и такива, които загуби.

Емилия Варадинова - прокурор: "Води се разследване за престъпление по чл. 219 от Наказателния кодекс срещу неизвестен извършител към този момент не можем да ви дадем конкретна информация, тъй като разследването е в своя начален етап. Предстои извършването на множество процесуално следствени действия, след извършването, на които от пресцентъра на прокуратурата може да се получи конкретна информация."

"Аз лично нямам никакви притеснения, нямам представа какво точно ще разследва прокуратурата, но изцяло в нейната компетентност е да направи проверка по всеки един сигнал, за който тя е сезирана. Това са правомощия за органите на прокуратурата да се проверят всички факти , всички обстоятелства",коментира Теменужка Петкова, министър на енергетиката от Кабинета "Борисов-2".

Драгомир Стойнев, бивш министър на енергетиката заяви: "Ние от БСП за България държа ясно и категорично да кажа, ние подкрепяме всички действия на прокуратурата и считаме, че там където има злоупотреби те трябва да бъдат изнесени наяве и съответно отговорните хора да си понесат вината. Нямаме никакви притеснения от това, което се случва. Това е в правомощията на прокуратурата и така трябва да се действа."

Бойко Борисов, председател на ГЕРБ заяви днес в Парламента: "Всички искахме румънски модел - това е румънския модел - като се събудиш сутрин да чуеш кого разследват. Бой по всички, така че да има превенция и да спрем по тази тема да се говори каквото и да е като съмнение за корупция който, където и както го заварят, всичко трябва да се провери и да се повдигат обвинения."