За първи път всички матури ще се проверяват електронно

Общество

27-04-2017, 06:28

Снимка:

mon.bg

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Матурите ще се проведат на модули с различна продължителност

Матурите ще се оценяват в 41 компютърни центъра в цялата страна

За първи път тази година зрелостните изпити ще се проверяват само онлайн, обявиха от Министерството на образованието. Матурите ще се оценяват в общо 41 компютърни центъра в цялата страна. Зрелостниците тази година са над 50 000.

Новият начин на проверка онлайн ще измести напълно досегашната система, при която проверяващи от цялата страна се събираха на едно място в столицата и там на хартия проверяваха работите на зрелостниците.

Над 600 души ще оценяват писмените работи. След като първият оценител направи проверка, писмената работа отива при втория. Той обаче няма да вижда къде е поправено, за да бъде всичко обективно. За обективност в оценяването се надяват и зрелостниците.

Тази година матурите ще бъдат разделени на модули. Тази система е изпробвана през септемврийската изпитна сесия на 2016 година. Учениците ще могат да излизат от стаята, едва след като са приключили работата си по съответния модул и са предали теста си. Отделните части ще имат различна продължителност, като цялата матура ще трае четири астрономически часа. За децата със специални образователни потребности към това време ще бъдат добавени още два часа. Абитуриентите трябва да пишат само с черен химикал.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе на 19 май, а втората задължителна матура – на 22 май. Изпитите по желание ще се проведат между 26 и 31 май. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 9 юни 2017 година.