Тръмп предложи намаляване на данъчните ставки

Президентът на САЩ ще намали корпоративния данък от 35% на 15%

Планът за данъчна реформа на президента Доналд Тръмп ще предложи най-големите данъчни намаления и ще бъде най-голямата реформа в историята на Съединените щати, заяви министърът на финансите на Съединените щати Стивън Мнучин, съобщават от Guardian. Той потвърди, че корпоративният данък ще бъде намален от 35 на 15 процента, включително за малкия бизнес.

Има споразумение между Белия дом и Конгреса по целите на данъчната реформа, заяви министърът на финансите Стивън Мнучин.

"Съгласни сме на 80 процента, а на 20 на сто сме от същата страна на бейзболното игрище", заяви председателят на Камарата на представители.

Предвижда се значително по-ниска ставка за корпоративни печалби, върнати в страната, данъчни облекчения върху разходите за деца, допълнително орязване на ставките за хедж-фондове. 35 процента корпоративен данък в САЩ е един от най-високите в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, но фактическите плащания са доста по-малки заради различни отстъпки. Мнучин увери, че промените няма да отворят нова ниша, която позволява на богатите да си спестяват налози, като плащат само 15 процента, а ще бъдат от полза на малките предприятия, които движат икономиката.

Преди изборите Тръмп обеща да намали данъчната тежестта както за предприятията, така и за домакинствата.