Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер обсъдиха Brexit

На срещата присъства и главният преговарящ на Брюксел - Мишел Барние

Британският премиер Тереза Мей обсъди процеса на напускане на Европейския съюз с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и главния преговарящ от страна на Брюксел Мишел Барние на работна вечеря в Лондон, съобщиха от Politico.

Говорители на двата лагера окачествиха като конструктивни разговорите, които имаха за цел да подобрят атмосферата преди началото на преговорите след общите избори във Великобритания. Подробностите от продължилата близо два часа работна вечеря са оскъдни. Европейските политици са си тръгнали с каменни лица без изявления.

По-късно говорител на британския премиер заяви, че Тереза Мей е подчертала пред гостите, че Великобритания е готова за дълбоко и специално партньоство с Европейския съюз. Говорителят допълни, че срещата на премиера с Юнкер и Барние за напредъка на преговорите по напускането на евросъюза е била конструктивна. За конструктивен дух на срещата спомена и говорител на Европейската комисия.

На срещата присъства и министърът за Брекзит Дейвид Дейвис, който по-рано заяви, че Лондон има всички основания да бъде оптимист.

Трите основни точки, които политиците са обсъдили, са искането на Брюксел Великобритания да плати 50 милиарда паунда за развода, правата на европейските граждани на Острова и на британците на континента след Брекзит, както и заплахата от вето на Испания по бъдещия статут на Гибралтар. Те са част от насоките за воденето на преговорите, изготвени от председателя на Евроепйския съвет Доналд Туск, които ще бъде разисквани на срещата на лидерите на останалите 27 страни членки в събота в Брюксел.