Капана с ателие за килими на открито

Мисия Пловдив

27-04-2017, 11:51

Снимка:

фондация „Пловдив 2019“

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В ателието на открито ще бъдат показани различни техники за тъкане с естествени материали – вълна и памук

Работилница за килими на сцената на „Ядрото” в „Капана” разкрива тайните на древния чипровски занаят, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство.

Работилницата ще бъде разположена там в събота, 29 април, от 10 до 18 часа.

Инициативата „Светът от птичи поглед – столиците като килим“, подкрепена от фондация „Пловдив 2019“, е част от временните намеси в градска среда, които са основна цел и фокус в третата фаза на проекта, посветен на Капана.

В рамките на съботния ден всеки посетител на квартал Капана ще има възможност да избере своето любимо кътче от плетеницата на творческия квартал и да го пресъздаде като проект за килим. Всички проекти ще бъдат сглобени на общо пано, което ще бъде представено като килим на сцена „Ядрото“ в края на деня, а за желаещите да реализират мини проектите си с естествени материали, организаторите са осигурили пет малки тъкачни стана, на които, с напътствията на цяла фамилия потомствени занаятчии–килимари, всеки ще може да създаде своя малък килим.

В ателието на открито ще бъдат показани различни техники за тъкане с естествени материали – вълна и памук, а най-малките наследници от занаятчийската фамилия, Иван и Петя - на 7 и на 9 години, ще покажат на своите връстници как един български занаят може да се превърне и в забавна игра.

„Светът от птичи поглед – столиците като килим“ е  инициатива, свързана със съхраняването на традициите и занаятите - част от концепцията на новата визуална идентичност на квартала.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен