Най-малко 40 души бяха ранени по време на вчерашните сблъсъци в Скопие

Спорт

28-04-2017, 09:00

Снимка:

youtube.com/ кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЕС обмисля да въведе санкции срещу Македония

Снощи протестиращи нахлуха в сградата на парламента след като за председател беше избран етническия албанец Талат Джафери

Най-малко 40 души бяха ранени по време на вчерашните сблъсъци в Скопие. Президентът на страната Георге Иванов ще събере днес лидерите на политическите партии, за да обсъдят обстановката и да потърсят решение на създалата се ситуация. Снощи протестиращи нахлуха в парламента и влязоха в саморазправа с депутати, при която пострадаха леко няколко македонски народни представители, включително и лидерът на Социал демократическата партия Зоран Заев. Причина за недоволството им стана избора на етнически албанец за председател на парламента.

Снощи протестиращи нахлуха в сградата на парламента след като за председател беше избран етническия албанец Талат Джафери. Той държал и реч на албански, което предизвика гнева на събралите се отпред демонстранти. Депутатите от македонски произход са изпълнили химна на Македония, а веднага след това албанците в парламента са запели албанския, което допълнително е нагнетило напрежението. Група от около 100 души нахлула във фоайето на македонския парламент. Стигна се до сблъсъци с депутати. Няколко народни представители бяха леко ранени, сред които и лидерът на Социалдемократите Зоран Заев. За първи път етнически албанец е избран да застане начело на народното събрание. През 2001 Македония беше на ръба на гражданската война, след бунт на албанското малцинство.

В момента обстановката е спокойна, като се очаква днес президентът Георге Иванов да се срещне с политическите лидери за да обсъдят ситуацията. Срещата обаче, е под въпрос, тъй като не е сигурно дали всички лидери ще се съгласят да присъстват на нея.