Дават два язовира под наем за 10 години

В Община Добричка

Два язовира на територията на община Добричка да бъдат отдадени под наем за срок десет години предвижда решение на Общинския съвет. Двете съоръжения бяха добавени към годишната програма за управление и разпореждане с общинска собственост за 2017-а.
Кметовете на двете населени места са дали положително становище във връзка с постъпилите заявления, посочва кметът на Общината Тошко Петков, цитиран от БТА.
Според изготвена експертна оценка язовир "Карапелит" е един от големите микроязовири на територията на общината. Той е с площ 37,021 декара, обемът му е около 100 000 куб. м. Предполага се, че е затлачен, тъй като язовирната чаша не е почиствана от създаването му преди около 50 години. Рибните запаси в язовира са на своя минимум и рибовъдната дейност ще трябва да започне чрез пускане в язовира на малки рибки. Язовирната стена се нуждае от ремонт, се посочва в оценката. Общинският съвет определи началната цена на търга за язовир "Карапелит" да е 100 лева на месец. 
Наддаването за язовир "Полковник Иваново" ще започне от 50 лева на месец. Съоръжението е с площ 14, 565 декара, обемът му е около 35 000 куб. м. 
Кметът Петков съобщи, че до момента в общината два язовира са отдадени на концесия, а един - под наем.