Капана с ателие за килими на открито

Животът

29-04-2017, 08:00

Снимка:

фондация „Пловдив 2019“

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Всички проекти ще бъдат сглобени на общо пано, което ще бъде представено като килим на сцена „Ядрото“ в края на деня

На сцената на „Ядрото“ в пловдивския арт квартал КАПАНА, днес от 10 до 18 ч., работилница за килими ще разкрие тайните на древния чипровски занаят, влязъл в списъка на ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство.
Инициативата „Светът от птичи поглед – столиците като килим“, подкрепена от фондация „Пловдив 2019“, е част от временните намеси в градска среда, които са основна цел и фокус в третата фаза на проекта, посветен на Капана.
В рамките на деня всеки посетител на квартал Капана ще има възможност да избере своето любимо кътче от плетеницата на творческия квартал и да го пресъздаде като проект за килим. Всички проекти ще бъдат сглобени на общо пано, което ще бъде представено като килим на сцена „Ядрото“ в края на деня, а за желаещите да реализират мини проектите си с естествени материали, организаторите са осигурили 5 малки тъкачни стана, на които, с напътствията на цяла фамилия потомствени занаятчии–килимари, всеки ще може да създаде своя малък килим.
В ателието на открито ще бъдат показани различни техники за тъкане с естествени материали – вълна и памук, а най-малките наследници от занаятчийската фамилия, Иван и Петя - на 7 и на 9 години, ще покажат на своите връстници как един български занаят може да се превърне и в забавна игра.