Благотворителна кампания за Детската онкохематология на УМБАЛ „Свети Георги“

Животът

29-04-2017, 07:54

Снимка:

УМБАЛ „Свети Георги“

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Киноложката изложба е част от програмата на Майските културни празници на Първомай

Благотворителна кампания „Заедно в живота“ в полза на Отделението по детска онкохематология на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив организират Община Първомай и Киноложкото дружество „Първомай“. Инициативата ще се проведе днес и утре пред Читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Първомай по време на ежегодната Киноложка изложба, обясни председателят на дружеството Пеньо Запрянов.
Кампанията се подкрепя и от Велислава Костадинова – собственичката на терапевтичното куче, порода бобтейл, Мадам Фльор де Мон Шмитфлийлд Беар, познато на малките пациенти в Отделението по детска онкохематология като Мон или Мони. Преди една година, по време на минагодишните празнични дни на град Първомай, Мон и собственичката й се включват в киноложката изложба там, като Мон дори става победител. Сред присъстващите на изложбата е и малък пациент на Отделението по детска онкохематология.
Тогава кметът на Община Първомай Ангел Папазов, Пеньо Запрянов, родителите на онкоболното дете и Велислава Костадинова се обединяват около идеята да се набират средства и да се помага с всички сили на Отделението по детска онкохелатология към Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ „Свети Георги“.
„Нарекохме нашата кампания „Заедно в живота“, защото животът е нещото, с което сме дарени и което трябва да ценим и пазим. Ние хората, с милостта си сме тези, които малко по малко променяме света към по-добро. Децата са тези,  заради които се борим цял живот. Нашите любимци пък са тези, които правят живота ни по-добър, по-весел и по-смислен. И така решихме: ние сме заедно в живота – нашите деца, нашите домашни любимци и нашата любов в живота“ разказа Пеньо Запрянов.
Киноложката изложба е част от програмата на Майските културни празници на Първомай, които по традиция стартират на 1 май. В рамките на изложението на специален щанд ще се продават аксесоари за домашни любимци, средствата от техните продажби, заедно с дарения, за които на щанда ще има специална кутия – урна, ще бъдат предназначени за Детската онкохематология.
Наред със състезанията за кучета Киноложката изложба включва в програмата си и изложението на български храни, гозби и занаяти, на което ученици от училищата в Първомай ще представят изработени от тях и техните близки лакомства и сувенири. Приходите от продажбите на тази традиционна българска „продукция“ ще бъдат в полза на благотворителната кауза. Ще се проведе и фолклорен фестивал, а ученици от училища в Община Първомай ще изнесат музикална програма. Гости на Киноложката изложба ще бъдат някои от пациентите на Детската онкохематология, както и деца от социални домове.
Официалното откриване на киноложката изложба е днес от 10:45 ч. пред Читалище „Св. Св. Кирил и Методий“.
Организационният екип на кампанията и на киноложкото изложение наброява повече от 100 души. Служителите на Читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ също безвъзмедно се включват в активностите през уикенда.
Първият човек, включил се благотворително в базара на изложението, е Екатерина Лазарова Филипова - Вапирова. Тя е изработила фибички и панделки за домашни любимци. Също с изработени  собственоръчно продукти за домашни любимци в базара ще участва и Веси Илиева.
И Дружеството на първомайските художници се присъдинява към благотворителното мероприятие. Като начало изложбата, планирана за откриване на 8 май, ще бъде показана още на 28 април, петък. Част от картините в нея ще бъдат дарени на кампанията „Заедно в живота“ и ще бъдат продадени на търг на 29 април вечерта в ресторант „Стремон“. Първият художник, предоставил своя картина, е Петър Кацаров.
Тъй като желащите да помогнат са много, вече има предварително събрана сума от 1200 лева, допълни Пеньо Запрянов.
Дарения могат да се правят по банковата сметка на дружеството с текст – „За благотворителната кампания „Заедно в живота“:
ЕИК 176944754
Банкова сметка: IBAN BG77STSA93000023245918
BIC STSABGSF
Банка ДСК гр. Първомай
Парите ще бъдат дарени за деца в нужда, лекуващи се в Отделението по детска онкохематология, или за закупуване на необходими материали за лечение в същото отделение.
За впечатленията си от работата на завеждащата отделението доц. д-р Мария Спасова и нейния екип Пеньо Запрянов споделя: „Видях с очите си какво означава да си ЛЕКАР и то не зависи от никакви клетви или професионален дълг. Пред себе си видях едно ГОЛЯМО сърце, което бие, за да помага на децата пациенти. Убедих се, че в тази държава все още живеят и работят прекрасни хора! Благодарим Ви!“
Според Запрянов кампанията ще покаже и съпричастност към труда и саможертвата на тези хора. „Защото със всяко неспасено дете, въпреки всичките усилия, видях че умира по една клетка от техните сърца! Но видях и духа на тези хора, видях усмивки, видях надежда – надежда която тези хора дават на НАШИТЕ ДЕЦА“, допълва председателят на киноложкотото дружество в Първомай.
През Отделението по детска онкохематология на УМБАЛ „Свети Георги“ ежегодно минават около 200 деца. То е единственото за цяла Южна България. Екипът e начело с доц. д-р Мария Спасова, а началникът на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания проф. д-р Иван Иванов подкрепя всяка потребност на малките пациенти.
Кучето, вдъхновило кампанията „Заедно в живота“ – Мон, ежемесечно вече повече от година посещава Детската онкохематология на УМБАЛ „ Свети Георги”, за да забавлява онкоболните деца. Мон и собственичката й посещават  и Дома за хора с физически увреждания, центрове за временно настаняване на деца, комплекси за социални услуги и училища в Пловдив. Навсякъде терапевтът – бобтейл е посрещан добре. Има научни данни, че терапията с кучета подобрява психосоматичния статус и намалява усещането за болка, споделят лекарите.
Допълнителна информация за събитието можете да откриете на сайта на Киноложката изложба: https://thedogshowsite.com/