Новият албански президент продължава с евроинтеграцията и демократизацията

Мета бе избран за президент след 3 неуспешни опита за избор на президент поради липса на кандидат

Новоизбраният президент на Албания Илир Мета обеща да продължи евроинтеграцията и демократизацията на страната, предаде ТАСС, цитирани от БТА.

Вчера албанският парламент избра председателя си Илир Мета за президент на страната. Депутатите от 140-местния парламент избраха Мета с 87 гласа „за“ и 2 гласа „против“. Номинацията му беше подкрепена от управляващата Социалистическа партия на премиера Еди Рама. На заседанието, което се проведе при закрити врата, присъстваха 89 депутати. Мета имаше нужда от 71 гласа, за да бъде избран. Опозицията начело с Демократическата партия на Албания бойкотира работата на висшия законодателен орган на страната и не присъства на процедурата по гласуването.

В реч пред депутатите Мета заяви, че ще продължи работата, насочена към демократизация на държавата и интеграцията на републиката в Европейския съюз. „Членството на Албания в НАТО е важен елемент в осигуряването на нейната стабилност“, добави новоизбраният президент. 48-годишният Мета е лидер на по-малкия коалиционен партньор – Социалистическото движение за интеграция. Той беше единствен кандидат, предложен от 23 депутати.

Церемонията за предаване на поста от настоящия президент Буяр Нишани се очаква да се състои през юли.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"