Агнешкото за Гергьовден с 25% по-евтино от Великден

Отново се очаква по магазините да се появи и замразено месо, докарано от далечни земи

С около 25% може да е по-евтино агнешкото месо по магазините за Гергьовден, научи „Монитор”. Причината за спада на цените е, че много български агнета са останали непродадени преди Великден в кошарите на стопаните.
Според Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите, причината за спада на цените е и в нелоялния внос преди Възкресение. „Така във фермите останаха много непродадени агнета и сега търговците на едро натискат стопаните да им го дават и по 4 лв. за килограм живо тегло”, обясни браншовикът.
По думите му хората са принудени да продават по-евтино, защото това е последният им шанс да си пласират отгледаната стока. По този начин обаче по-голяма печалба ще остане у прекупвачите, смята Синапов. По Великден изкупната цена стигна 6 лв. Животновъдът смята, че е време държавата да вземе мерки за защита на родните производители.
2 дни преди Великден по месарниците на Женския пазар агнешката плешка се продаваше от 11,30 до 11,50 лв. кило, а бутчето бе около 13,50 лв. Според търговците преди Гергьовден цените се очаква да бъдат поне с лев-два по-ниски. Има вероятност и в големите търговски вериги агнешкото да е по-евтино, отколкото по Възкресение, когато цените варираха в широки граници от 14,90 за плешката до 20 лв. за бутче. Запознати прогнозират, че по Гергьовден целите агнета по месарниците ще са още по-изгодни. За предишния голям празник те вървяха от 12 до 14 лв. за килото. Агнешките главички на Разпети петък вървяха по 3,50 лв./кг, сега се очаква цените им да паднат поне с 50 -60 ст.
Отново се очаква по магазините да се появи и замразено месо, докарано от далечни земи, което да бъде представяно като родно производство, прогнозират от бранша.

Източник: "Монитор"