Елена Поптодорова: Бъдещето на Македония е поставено на карта

Политика

30-04-2017, 17:43

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Македония е все още далеч от компромиса

Румен Радев: Обстановката в Македония е тревожна

Ще ѝ помогне само влизане в ЕС и НАТО

Бъдещето на Македония е поставено на карта. Така бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова коментира в ефир на Нова Телевизия ситуацията в Македония от последните седмици.

"Много е тревожно тази държава да се разтърсва от почти фатални трусове. Този сблъсък е показателен за много сериозна корозия вътре в политическата среда. На тест е поставено чувството за политическа отговорност на лидерите на двете най-големи партии в Македония”, заяви Поптодорова.

„Същевременно изпитвам опасения, че ако те не намерят начин да направят стъпка назад, бъдещето на Македония ще продължи да бъде заложник на личностни съперничества и сблъсъци на лидерите на тези две партии. Македония трябва да се справи с нерисково присъствие на албанския фактор. Той е неотменим, незаобиколим. Не България е заплахата за Македония. Ние спорим за едно минало, а бъдещето на тази млада държава е поставено на карта. Само едно влизане в ЕС и НАТО ще помогне на Македония да регулира и вътрешния процес”, коментира Елена Поптодорова.

След инцидента на летището във Варшава, бившият ни дипломат заяви, че не усеща пред нея да има затворени врати.